Osnovni podaci o Društvu multiple skleroze Virovitičko-podravske županije

DMS VPŽ   |   01.01.2011.

Društvo multiple skleroze Virovitičko-podravske županije je dobrotvorna, humanitarna, nestranačka, nepolitička i neprofitna  udruga koja u skladu s mogućnostima pomaže svojim  članovima u ostvarivanju kvalitetnijeg života.

Poradi učinkovitijeg ostvarivanja svojih ciljeva, Društvo je članica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, a djeluje od 12.04.2003. godine s malim prekidom. Prva predsjednica bila je gospođa Katica Kovanić, zatim gospođa Sandra Štengl i gospođa Blanka Kokorić.

Od 5. travnja 2014. godine predsjednik Društva je gospodin Saša Grahovac.

Momentalno naše Društvo ima 31 člana s cijelog područja naše Županije, od čega su 22 ženske članice, a 9 je muških članova.

 

O prostoru i aktivnostima:

Ove godine smo dobili projekt od Grada Virovitice i prostor na korištenje u Ulici Matije Gupca 78, bivšoj vojarni, zbog čega zahvaljujemo našem Gradonačelniku.

Dobili smo i projekt od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću za 2011. godinu, s početkom  provođenja od 1. srpnja do 31. prosinca 2011., kojim smo produžili radni odnos tajnice, osigurali sredstva za opremanje prostora, izradu web stranice i uredske i organizacijske troškove.

Prostor smo prilično uredili, sredstvima Grada i donacijama naših donatora: Virovitičko-podravska županija, HOK - Hrvatska osiguravajuća kuća, Hrvatska pošta, Općine: Gradina, Pitomača, Zdenci, Suhopolje, zatim Hrvatska gospodarska komora, Zanatpromet, g. Zdravko Slavić i SLAVIĆ INŽENJERING, PANELI MATASIĆ,  ljekarne: Novoselac, Grgić, Berry, Zlatarska radnja Marijan Nreca. Samo da nekoga ne zaboravimo.
Ove godine smo poslali 73 zamolbe za donaciju na razne adrese.

Zahvaljujemo i našim susjedima, posebice Udruzi distrofičara i Udruzi slijepih i slabovidnih na pomoći i suradnji.

 

Kako idu hladniji dani, još nam je potrebno riješiti grijanje, a ovom akcijom koju je pokrenula naša bivša predsjednica, nadamo se da ćemo uspjeti uvesti plinsko grijanje. Zahvaljujemo unaprijed svima, a posebice organizatorima i sudionicima ove humanitarne akcije.

 

Pozivamo sve ljude dobre volje da se pridruže ovoj humanitarnoj akciji i dođu na utakmicu koja će se održati u srijedu, 12.10.2011. godine u 16.00 sati, na Gradskom stadionu NK Virovitica (bivši „Borac“).   

 

O bolesti:

 Multipla skleroza je upalna, autoimuna bolest (bolest koju sam organizam pokrene protiv vlastitih stanica) središnjeg živčanog sustava i kralježničke moždine (centralnog i perifernog živčanog sustava), koju obilježava propadanje tzv. mijelinske ovojnice produžetaka živčanih stanica, koje služe prijenosu podražaja između živčanih stanica.

U većine bolesnika simptomi bolesti se javljaju dosta rano, u prosječnoj dobi od 30 godina, a žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca.

Pravi uzrok bolesti do danas nije poznat, no najprihvaćenija je teorija da je uzrokovana kombinacijom djelovanja nekoliko različitih čimbenika, kao što su: genetska predispozicija, okolina i izloženost virusu tijekom djetinjstva.

Multipla skleroza je bolest „s tisuću lica“, jer se različito manifestira kod pojedinih bolesnika.

 

Iz Statuta Društva

Ciljevi Društva su:

 1. Promicanje ljudskih prava i djelovanje na izjednačavanju mogućnosti osoba oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti,
 2. Poticanje i iniciranje unapređenja istraživanja, liječenja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze,
 3. Iniciranje i predlaganje nadležnim tijelima mjera za unapređivanje društvenog položaja i uloge oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti te njihove pravne i materijalne zaštite,
 4. Poticanje i podupiranje osnivanja sekcija i klubova odnosno drugih oblika osposobljavanja oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti te organiziranog korištenja slobodnog vremena u cilju socijalizacije (u vidu kreativnih radionica).

 

Djelatnosti kojima Društvo ostvaruje svoje ciljeve:

 1. Podupiranje postojećih te osnivanje novih sekcija i klubova te organiziranja aktivnosti radi unapređivanja njihovog djelovanja,
 2. Organiziranje informacijskog sustava i izdavačke djelatnosti iz područja problematike življenja oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti,
 3. Briga za osiguranjem potrebnih materijalno – financijskih sredstava i uvjeta za zajedničke programe, pokretanjem gospodarstvenih i drugih aktivnosti sukladno zakonskim mogućnostima,
 4. Zalaganje za stvaranje potrebnih materijalnih i financijskih uvjeta za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata od zajedničkog interesa namijenjenih smještaju, rahabilitaciji, rekreaciji i odmoru oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti,
 5. Organiziranje i poticanje suradnje s vladinim i nevladinim udrugama, ustanovama, sindikatima i političkim strankama, fondacijama i zakladama.

Podijelite


Besplatni SOS MS telefon

Besplatni SOS MS telefon - 0800 77 89


TražilicaZa buduće članove

Za učlanjenje u Društvo multiple skleroze Virovitičko-podravske županije potrebno je predati Zdravstveno socijalni list ovjeren od liječnika neurologa.


Pogodnosti za članove

 • Povlaštena telefonska pretplata (T-com)
 • Članovi Društva imaju pravo na plaćanje povlaštene RTV pristojbe (50%). Popunjeni obrazac Liječnička svjedodžba treba ovjeriti liječnik primarne zdravstvene zaštite.
 • Znak pristupačnosti
 • Oslobađanje plaćanja godišnje naknade i cestarina
 • Članske pogodnosti u HAK-u
 • Uvoz automobila bez carine


Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.