Obilježen Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze

Događaji   |   virovitica.net  |  03.10.2015.
Obilježen Nacionalni dan oboljelih od multiple skleroze

Hrvatski sabor je 17. travnja 2015. donio odluku da se 26. rujan proglasi Nacionalnim danom oboljelih od multiple skleroze. Tim povodom, članovi Društva multiple skleroze Virovitičko-podravske županije i Udruga osoba s invaliditetom Virovitice, danas su na Trgu kralja Tomislava dijeljenjem informativnih letaka o problemima koje muče oboljele, obilježili svoj prvi Nacionalni dan.

Multipla skleroza je bolest koja zahvaća osobe mlađe životne dobi, između 18. i 40. godine. Riječ je o bolesti središnjega živčanog sustava koja djeluje na mnoge funkcije ljudskog organizma, koje se smanjuju ili gube, te se razvija određeni stupanj invaliditeta.

Mnoga pitanja vezana uz kvalitetu života osoba s MS-om u svijetu, Hrvatskoj i zemljama Europe do danas su ostala otvorena. S obzirom na specifičnost multiple skleroze, koju nazivamo i "bolešću s tisuću lica", oboljeli ostaju neshvaćeni na mnogobrojnim područjima života.

Multiple skleroza ne znači nužno invalidska kolica, kako oboljele od multiple najčešće percipiraju, no upravo je to najvažniji razlog zbog kojeg su mnogi oboljeli prisiljeni skrivati svoju bolest od poslodavca.

Apeliraju da legalizacija medicinske marihuane ne služi za predizborne svrhe, nego da se što prije donese pravilnik koji bi barem dijelu oboljelih od MS-a omogućio ublažavanje teških simptoma.

Podijelite


Besplatni SOS MS telefon

Besplatni SOS MS telefon - 0800 77 89


TražilicaZa buduće članove

Za učlanjenje u Društvo multiple skleroze Virovitičko-podravske županije potrebno je predati Zdravstveno socijalni list ovjeren od liječnika neurologa.


Pogodnosti za članove

  • Povlaštena telefonska pretplata (T-com)
  • Članovi Društva imaju pravo na plaćanje povlaštene RTV pristojbe (50%). Popunjeni obrazac Liječnička svjedodžba treba ovjeriti liječnik primarne zdravstvene zaštite.
  • Znak pristupačnosti
  • Oslobađanje plaćanja godišnje naknade i cestarina
  • Članske pogodnosti u HAK-u
  • Uvoz automobila bez carine


Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.